Saturday, May 21, 2011

Pertandingan Teater Sekolah Menengah & Rendah dan Drama BI Menengah

[entri draft 7 Mei harituh, -_-"]

Assalamualaikum. ;D

Credit: Drama-o-rama.

Too long of a title, no?

Anyway, I followed the SMK Ampang Pecah's Drama team to the competition (held in Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor, SEMASHUR) since I'm obviously going to wake up laaaate if I stay at home. -_-"

Bagi memendekkan cerita, kita buat review bagi certain pasukan yang bertanding, alright? Sebab aku dah tak berapa ingat dan kertas contengan review aku sudah selamat dibuang ke dalam beg plastik sampah yang berdekatan. =_=

Baiklah wahai pembaca sekalian alam.

Bagi kategori teater (Bahasa Melayu) sekolah rendah, ada empat sekolah yang bertanding.


Johan : Teater Pak Kaduk

Daripada segi pelakon teater, aku bagi 9.5 / 10. Kenapa?

Sebab Mak Kaduk, Pak Kaduk, Si Johan (ayam comel), anak Kaduk, Si Kalah (ayam Raja), Raja dan seisi teater tersebut beri lakonan yang paling MANTAP walaupun dorang cuma a bunch of kids.

Seriously, budak yang jadi pasangan Kaduk tu sangat in dalam character @ dalam kata lain menjiwai. COMEL, tak takut juri, memang CONFIDENT.

Latar okay, lepas tu macam ada muzikal sikit sebab dia teater.

Overall, 8.5 / 10 sebab dari segi kualiti suara agak kurang mungkin sebab dewan tu besar sangat kot. Dan ini diaplikasikan untuk semua persembahan.



Skip terus untuk sekolah menengah boleh? *carik perlindungan*

Untuk kategori ni, ada dua sekolah bertanding iaitu tuan rumah dengan SMK KKB.


Johan : Li Po Ku Sayang (lebey kurang..?)

Haruslah tuan rumah menang, sebab obviously, stage control was totally in their hand. Dah nama pentas sekolah dia dowh. Plus, the entire crowd of the hall rooted for them.

Backdrops?
Beautifully wonderful, especially the Tembok Besar Cina one. Memang thumbs up ah. Too bad tak sempat snap gambar.

Credit: Backdrop tu macam ni, sebijik tapi diterjemah dalam bentuk lukisan cat minyak lah.

Acting?
Awesomely confident throughout the whole 20 min ++ where the voices of the actors/actresses echoed in the hall. Semua menjiwai watak lah senang cakap.

Stage effect?
Maginificient. Ada asap bewarna-warni, darah tiruan, buaian pelik tapi memang harus ada. Seronok jadi tuan rumah kot.

Humor?
You name it. Sida-sida pakai wig dan mekap ngalahkan artis (Pelakon Lelaki Terbaik), dayang Jawa yang agak slow @ lampi (Pelakon Wantia Terbaik), Puteri Majapahit cakap Jawa cam cakap BM, hamba kat China dah mati kena pancung hidup balik then pi belakang stage. XDDD

Overall, 9 / 10. Kenapa tak full? Sebab. Sukati aku lah.

Nothing's perfect, y'all.


Naib Johan : Aku lupa tajuk dia dowh. Serius. Cam de kaitan dengan air mata ke bidadari ke apa.

Kisah dia pasal budak kampung beribu tunggal dan beradik perempuan sindrom down (kot) yang ada kengkawan konon kaya, then pi sambung belajar then lupa kat mak dia then kuangajaq dengan mak dia then mak dia doa then POOOF!

Anak tu dengan kengkawan dia jadik figura, err, batu tepi tasik.

Basically, Tanggang versi moden dan feminin (sebab the whole crew perempuan kot, except tersesat tukang sapu sorang) lah.

Kengkwan dia serius, GEDIK GILER~ Memang sumpah menjadi gile gedik gurl dorang.

Kendian de narrator pakai fairy wings, dia nyanyi awal dengan akhir teater tu lagu pasal Ibu, jelas sekali dorang nak tarik juri sebab esoknya Hari Ibu kan. Tapi, suara dia tak lunak cam suara Mamat Exists tu, plus sincerely not my cup of tea ah suara dia.

Ok, abaikan.

Overall, 7.5 / 10.


NOW, masa yang ditunggu-tunggu!

1st Runner up : Rumpelstiltskin (SEMEKAP)

The crew.
The original story can be read here, in case korang tak tau apakejadahnya Rumpelstiltskin tu.

By the way, dalam bahasa Indonesia dipanggil Rumputteki. XDDDD

The flow was there except when the part where Lisa (the miller's daughter) forgot her baby, and only remember it after she heard the baby cried. Suara narrator boleh kuat lagi. Mak Lisa memang AWESOME. Aku suka dia, along with bapak Lisa.

Yang baju kuning tu bapak Lisa.

Actor yang jadi Rumputteki tu sangat best, melompat sana sini dan memang sesuailah jadik Rumputteki tu. Menang Best Actor y'all.

Actually, dia adik aku. XDD

Crew masuk on time, music cue pun best, cuma slack dari segi voice projection tak berapa chantek sebab first time on stage, dan enough lah juri dapat dengar clearly.

Overall, 8.5 / 10.


Champion : Angels do Exist (SEMASHUR)

I have to admit, at first, WHAT THE H with the Charice - Pyramid in the beginning of the drama? They were like, a bunch of crews, arranging the plastic chairs and stacking them and dance to the song, I really mean it, what was that intended to? I didn't see the necessity of it really, perhaps they wanted to prolong the minutes.

Turned out, they exceeded the limit. Pfft.

Anyway, dia flashback balik, cerita pasal one girl, Sue, taknak masuk boarding school then her parents forced her to, then kat sana dia kena buli with a bunch of bullies yang memang TERBAEKKK dari segi lakonan terutamanya budak comel yang cakap ala-ala Santana dalam Glee. Menjadi gila watak buli diorang.

First aku tengok cam, OMG they threw almost all teen's drama in there, like when you watch the performance, korang akan teringat Gossip Girls @ One Tree Hill @ Glee. Moving on, dok sibuk si Sue ni melayan perasaan then de sorang mamat, Nabil (nama dia aku rasa) datang kat dia with damn lame jokes tapi cam baik hati gila dan jadik kawan.

Okey, bunny finger everyone. Then, the bullies dapat tau, then buli si Sue lagi then Nabil protect Sue, then tetibe, Nabil batuk-batuk dan rupanya, dia sakit. Ya, cliche. Sungguh aku rasa, macam tengah tengok drama Melayu @ worse come to worst, baca novel yang aku boleh agak jalan cerita. Aku tanya dekat girl yang jadi dayang slow tu (since dia depan aku), nanti dia mati ke?

And she nodded. And seriously, the entire hall felt the emotion, the sadness. They totally knew what's coming next, dan ya Nabil mati, dan beberapa tahun kemudian Sue finished high school along with the bullies yang jadik her bestfriends kendiannya.

Dan lastly berbalik pada Sue (Best Actress)  yang graduated UTP (lah mungkin) as she cried teringat kan Nabil.

Overall, 9 / 10.



                                                                                                                                             


All in all, aku rasa seronok lah pergi sebab aku tak pernah masuk dalam SEMASHUR tu seumur hidup aku, dan tu first time dan serius mamat comel ramai gila especially mamat siaraya experience yang aku dapat sangat menarik.

Haruslah pertandingan serupa ini diadakan setiap tahun dan bukan 3 tahun sekali sebab ramai orang berbakat dilahirkan setiap tahun dan ya peluang yang sangat-sangat bagus untuk belajar cara menyerlahkan keyakinan diri tanpa over.


Next time, bawak satu bas datang tengok untuk root for our drama team!

No comments:

Post a Comment

Share with me your thoughts, the same way I did with mine.

Kongsi dengan aku, seperti cara yang sama aku buat dengan korang.